Details Update

GRAYPIA

Op zaterdag 16 november 2024 is dit bier gebrouwen die we: GRAYPIA zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Earl gray IPA.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Solo brouwsel want Chris vond voetbal belangrijker :-p . Maar goed, dit is toch niet echt zijn stijl... Kleine pan gebruikt voor het koken om het behapbaar te maken. Enige opvallende is dat ik de maschpan ieder kwartier geroerd heb en een beetje bijgewarmd.

Aan het maischwater eerst twee en uiteindleijk drie kleine espressolepels citroenzuur toegevoegd. Tussendoor gemeten met PH-papier. Eindresultaat duurde even, vandaar de 3e lepel. Te zuur. Hadden twee moeten zijn. (Voor 11 liter in dit geval)

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 11 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is drie kleine espressolepels citroenzuur. toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 2000 gram. Dit is een stort van 182 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 11:00 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 60 minuten en was dus klaar om 12:13. Na het maischen bleef er 9.5 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 12:30 en was klaar om 13:37. Het koken duurde dus 67 minuten.

Aan het einde van het koken was er nog 8.2 liter wort over (verdamping).

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De dichtheid is aan het einde van het koken zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een OG van 1.037 aan. De refractometer: 13.1 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een OG betekent van 1.051. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De OG is daarom 1.037.

❄️ Koelen

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Uiteindelijk is er 7 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5.5 gram LalBrew Verdant IPA bij een temperatuur van 21 ℃.

✳️ Dryhop
Tijdens het vergisten zijn nog de volgende hoppen (of andere toevoegingen) toegevoegd (dry-hopping):
❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op vrijdag 29 november om 00:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De dichtheid is aan het einde van de vergisting zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een FG van 1.014 aan. De refractometer: 8 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een FG betekent van 1.017. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De FG is daarom 1.014.

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 3.0%, afgerond 3%.

🍾 Bottelen

Op maandag 2 december is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 20 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro. Om koolzuur in het bier te krijgen is per fles 6 gram suiker via een suikeroplosing toegevoegd.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (bij vergistingstemperatuur, voor koolzuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 3% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen. Omdat er is gebottled op maandag 2 december, komen we even uit op een datum van ongeveer 30 december 2024.

🍺 Proefnotities

👱‍♂️Rolf:R: Lekker en voor herhaling vatbaar. Mag iets zoeter en iets lichter van smaak (wateriger? Maar dat klinkt wat negatief. D'r is vast wel een professionele brouwersterm voor maar die weet ik niet...) voor de doordrinkbaarheid. (Geproefd op zaterdag 4 januari 2025).