Details Update

KWACHTIG

Op zondag 2 februari 2025 is dit bier gebrouwen die we: KWACHTIG zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Pauwel Kwak achtig.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept: Eigen recept.

🌞 Brouwdag

Een ode aan kwak bier, maar dan wel een vrije interpretatie. De brouwdag zelf liep vlekkeloos. Ook druk omdat we ondertussen de Zwilling gingen bottelen. Daarom hebben we ook langer gemaisched en gekookt: We waren ondertussen druk bezig. Poeh poeh...

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 2450 gram. Dit is een stort van 163 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 12:10 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 91 minuten en was dus klaar om 13:41. Na het maischen bleef er 13.5 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 14:10 en was klaar om 15:25. Het koken duurde dus 75 minuten.

Aan het einde van het koken was er nog 11 liter wort over (verdamping).

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een hydrometer gemeten. Deze was: 1.06 .

❄️ Koelen

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Het koelen was om 16:15 klaar. Uiteindelijk is er 9 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5 gram M42 New World Strong Ale bij een temperatuur van 20 ℃.

Vergisting verliep voorspoedig. Geen bijzonderheden.

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op zaterdag 1 maart om 08:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De dichtheid is aan het einde van de vergisting zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een FG van 1.011 aan. De refractometer: 8 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een FG betekent van 1.044. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De FG is daarom 1.011.

👓 Klaren
Op zondag 2 maart om 17:00 is aan dit bier gelatine als klaringsmiddel toegevoegd om het bier helderder te maken. Het toevoegen gebeurd na het meten van de einddichtheid omdat die wordt beïnvloed door de toevoeging.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 6.4%, afgerond 6%.

🍾 Bottelen

Op dinsdag 4 maart is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 27 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type Vichy. Om koolzuur in het bier te krijgen is per fles 2.4 gram suiker via een suikeroplosing toegevoegd.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (bij vergistingstemperatuur, voor koolzuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 6% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 4 weken extra. Omdat er is gebottled op dinsdag 4 maart, komen we even uit op een datum van ongeveer 29 april 2025.

🍺 Proefnotities

👱‍♂️Rolf:R: Niet zo lekker. Veel van de zeep-/gist-achtige bijsmaak die ik vaak in onze bieren proef. Misschien te lang in het vat gezeten? Gewikt en gewogen geef ik dit bier het eindcijfer: 4. (Geproefd op zaterdag 5 april 2025).