Details Update

GRAYPIA II

Op zondag 16 maart 2025 is dit bier gebrouwen die we: GRAYPIA II zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Earl gray IPA.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Weer een solo brouwdag, net als de vorige Graypia. Ik had genoteerd dat 'ie iets zoeter mocht zijn. Ik wilde dan specifiek alleen met de mouten variëren omdat je daarmee schijnbaar de zoetheid kunt regelen. Omdat het brouwen deze keer echter een spontane ingeving was moest ik het doen met wat ik in huis had en nu blijkt die voorraad al behoorlijk te slinken. Mijn idee was om wat Pils- en wat Pale Ale-mout te vervangen door Vienna om zo meer zoetheid te krijgen. Echter, nu bleek ook de Cara Munich mout op. Dus deze heb ik daarnaast vervangen door een Cara Hell mout. Cara, omdat deze moutsoort een betere schuimkraag betekent. En hell omdat ik een lichtgekleurd bier wil brouwen. Tijdens het brouwen kreeg ik wel het gevoel dat de kleur wat meer oranje had kunnen gebruiken. We zullen zien.

Een ander significante wijziging t.o.v. de vorige keer was dat ik bijna geen Citra-hop meer in huis heb. Ik kan hiermee nog de helft van (alleen!) de dry-hopping uitvoeren. Voor alle andere hoppen, zoals alle meegekookte hoppen, heb ik Citra vervangen door Cascade om dat dit een goed alternatief zou moeten zijn. Dit betekent ook de helft van de dry-hopping met Cascade.

Koelen heb ik ook wat proberen te versnellen door de pan in vijver onder te dompelen die met nu nog nachtvorst echt heel koud water bevat. Hopelijk helpt dit voor een deel met het voorkomen van DMS, waar ik andere brouwsels van ons van verdenk. Verder een voorspoedige brouwdag. Ik heb zowel het maischen als het koken 50 minuten laten duren. Dit schijnt goed te kunnen.

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 11 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 2000 gram. Dit is een stort van 182 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 11:40 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 50 minuten en was dus klaar om 12:30. Na het maischen bleef er 10 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 12:55 en was klaar om 13:45. Het koken duurde dus 50 minuten.

Aan het einde van het koken was er nog 8 liter wort over (verdamping).

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. Deze was: 19 Brix . Dit betekent een OG van 1.075 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .

❄️ Koelen

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Uiteindelijk is er 6 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5.5 gram LalBrew Verdant IPA bij een temperatuur van 20 ℃.

's Avonds na de brouwdag was de vergising voorzichtig op gang gekomen. De volgende ochtend echter was er geen activiteit meer in het waterslot. Darn! De vergistingsfles maar even gewalst. Na het werk weer gecheckt en: it's alive! Ik houd me maar voor dat het walsen zin heeft gehad. Kan ook best natuurlijk.

Update: De volgende ochtend weer verdacht rustig. Het verloop lijkt op het witbier die we vorig jaar juni hebben gemaakt. Ook nu maar even afwachten. Begin volgende week voor het dryhoppen eerst maar even proeven of het wat is geworden.

Update 2: Op maandag 25 maart even geproefd. Lekker! Dat beloofd wat. Dryhoppen toegevoegd.

✳️ Dryhop
Tijdens het vergisten zijn nog de volgende hoppen (of andere toevoegingen) toegevoegd (dry-hopping):
❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op woensdag 26 maart om 18:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 7 Brix . Dit betekent een FG van 1.009 via een berekening (Novotny Correction for Final Gravity➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .

👓 Klaren
Op vrijdag 28 maart om 17:00 is aan dit bier gelatine als klaringsmiddel toegevoegd om het bier helderder te maken. Het toevoegen gebeurd na het meten van de einddichtheid omdat die wordt beïnvloed door de toevoeging.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 9.2%, afgerond 9%.

🍾 Bottelen

Op zaterdag 29 maart is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 14 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type Longneck. Om koolzuur in het bier te krijgen is per fles 6 gram suiker via een suikeroplosing toegevoegd.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (bij vergistingstemperatuur, voor koolzuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 9% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 13 weken extra. Omdat er is gebottled op zaterdag 29 maart, komen we even uit op een datum van ongeveer 26 juli 2025.

🍺 Proefnotities

👱‍♂️Rolf:Wel lekker. Maar waar ik bij de vorige versie te weinig Earl Grey proefde, was dit nu wat te sterk. Ik vond de afdronk wat bitter. Als zwarte thee die te lang gestaan heeft. Gewikt en gewogen geef ik dit bier het eindcijfer: 6. (Geproefd op woensdag 10 september 2025).
🧑Chris:Te hoppig. Na zorgvuldig afwegen kom ik uit op het cijfer: 5.