Details Update

KARMENIET

Op zondag 3 maart 2024 is dit bier gebrouwen die we: KARMENIET zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Tripel Karmeliet kloon.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Tripel Karmeliet. Lekker! Maar eens proberen na te maken. We merkten veel trub in de pan na het koken. Veel is meegekomen in de vergistingsfles. Maar lering uit deze batch is dat we ons niet al te druk hoeven maken hierom want na het toevoegen van gelatine en uitvoeren van een cold-crash ontstond er toch een redelijk heldere drank. Doordat een aardige buurman ons zijn startpakket bier maken heeft geschonken, hebben we nu de beschikking over een drijver en een glas om de dichtheid te meten. Normaal gebruiken we alleen een refractometer. De einddichtheid voor dit bier is daarom op twee manieren gemeten, met 2 verschillende resultaten: Refractometer. Gaf een waarde van 9,1 Brix. Na correctieberekening (link) kwamen we uit op een SG van 1.016. Dit zou een alcoholpercentage van 7% betekenen. Met een drijver. Gaf een SG van 1010. Dit zou een alcoholpercentage van 8,2% betekenen. Voor het alcoholpercentage gaan we maar halverwege zitten: 8-%. (iets minder dan 8% dus...) Flesjes gemarkeerd met een "1" zijn als laatst gevuld en hebben wat meer trub. Flesje met een "2" heeft geen bottelsuiker. is een experimentje nadat we in eerste instantie vergeten waren in alle flesjes bottelsuiker toe te voegen. Zucht...

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is een espressolepel citroenzuur toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 2860 gram. Dit is een stort van 191 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

Er is nog geen informatie over het maischen geregistreerd.

🔥 Koken

Er is (nog) geen informatie over het koken genoteerd.

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. Deze was: 17 Brix . Dit betekent een OG van 1.067 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .

❄️ Koelen

Er is (nog) geen informatie over het koelen.


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5.25 gram SafAle T-58 bij een temperatuur van 24 ℃.

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Dit bier is niet ge-cold-crashed.

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 7.6 Brix . Dit betekent een FG van 1.011 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 8.0%, afgerond 8%.

🍾 Bottelen

Op dinsdag 3 december is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (bij vergistingstemperatuur, voor koolzuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 8% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 9 weken extra. Omdat er is gebottled op dinsdag 3 december, komen we even uit op een datum van ongeveer 4 maart 2025.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.