VLOK |
Op zaterdag 29 juni 2024 is dit bier gebrouwen die we: VLOK zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Witbier.
Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.
🌞 Brouwdag
Een witbier met koriander en sinaasappelschil. Is een heel licht bier gebleken. Ook niet zo raar met een aanvangsdichtheid van 1.043. De daaropvolgende vergisting leek eerst te duiden op een besmetting, tenminste zolas we dit in het verleden wel eens ervaren hebben: Heftige start en daarna plotsklaps stoppen. Maar het lijkt mee te vallen: Na nog een week in de fles te hebben laten zitten toch maar even geproefd. Niet verkeerd. Dus toch maar gebotteld. De gelegenheid te baat genomen om te experimenteren met verschillende hoeveelheden bottelsuiker. We zijn hiervoor uitgegaan van 6 gram per flesje. Dit toedienen met 5ml oplossing. Deel van de flesje van 4ml oplossing voorzien en een deel met 3ml.
En wat betreft het logo: Wat is er nu witter dan sneeuw. Heel geschikt voor een witbier dus. Behalve dat als we eerlijk zijn het bier er eerder uitziet als gele sneeuw... ð«£
Een verfrissende dorstlesser.
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
💧 Water
Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is twee en een halve espressolepels citroenzuur toegevoegd.
🌾 Mouten
- 1500 gram Pilsener. (60%).
- 1000 gram Heidelberg Wheat Malt. (40%).
🗑️ Maischen
We startten met maischen om 11:00 met deze tijden en temperaturen:
- 60 minuten op 67 ℃.
🫧 Dichtheid na maischen
Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.
🔥 Koken
Het koken startte om 12:30 en was klaar om 13:38. Het koken duurde dus 68 minuten.
Aan het einde van het koken was er nog 13 liter wort over (verdamping).
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:- 15 gram Hallertau mittelfruh. Toegevoegd na 0 minuten.
- 18 gram Hallertau mittelfruh. Toegevoegd na 60 minuten.
- 5 gram Korianderzaad. Toegevoegd na 60 minuten.
- 5 gram Sinaasappelschil gedroogd. Toegevoegd na 60 minuten.
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. Deze was: 10.5 Brix . Dit betekent een OG van 1.040 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .
❄️ Koelen
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Uiteindelijk is er 9 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
🌜 Einde brouwdag...
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5.25 gram SafAle S-33 bij een temperatuur van 21 ℃.
✳️ Dryhop
Dit bier is niet ge-dry-hopped.
❄️ Cold crash
Voor dit bier is een cold crash gestart op maandag 15 juli om 00:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).
🫧 Einddichtheid (FG)
De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 6 Brix . Dit betekent een FG van 1.013 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .
👓 Klaren
Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.
✨ Alcohol
Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).
- ✅ De voor het vergisten genoteerde OG was: 1.040 .
- ✅ De na het vergisten genoteerde FG was: 1.013 .
🍾 Bottelen
Op woensdag 17 juli is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 29 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.
⏳ Hergisten en rijpen
Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (bij vergistingstemperatuur, voor koolzuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 4% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen. Omdat er is gebottled op woensdag 17 juli, komen we even uit op een datum van ongeveer 14 augustus 2024.
🍺 Proefnotities
| 👱♂️ | Rolf: | R: Lekker. Vaker brouwen. Meer koriander en sinaasappel mag. En meer mout voor een wat vollere smaak en ietsje meer alcohol. |